Sint-Petrus en Paulusstraat

Beschrijving

Dorpsstraat, behorend tot het oudste stratenpatroon, in oorsprong langer, zie Ferrariskaart (1770-1778); nu tussen Guido Gezellelaan en Izegemsestraat/ Oekensestraat. Tot de tweede helft van de 19de eeuw Brouwaenstraat; daarna Stationstraat genaamd, zie vestigingsplaats van station (spoorlijn Kortrijk-Roeselare), nu woonhuis met vernieuwd parement. Met uitzondering van het middeleeuwse zogenaamd "Liedermans Kasteelken" (nummer 2), dateert de bebouwing voornamelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; oostelijke straatzijde gedomineerd door nieuwbouw. Tot de jaren 1980 tevens vestigingsplaats van een 18de-eeuws baljuwhuis (hoek/Hoveniersstraat); nu vervangen door nieuwbouw. Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevels- onder meer verankerd- doorgaans verlevendigd door gebruik van typerende tandfriezen of gele sierbaksteen. Nummer 27, laag arbeidershuisje met jaartal 1901 boven voordeur.

Nummer 42. voormalig woonhuis van linnenfabrikant A. Sioen, gelegen bij de voormalige weverij Sioen-Sabbe, opgericht in 1906. Woonhuis in 1937 aangepast naar ontwerp van J. De Bruycker. Twee oudere achterliggende volumes.

• Stadsarchief Roeselare, 1617/1937.
  • Roeselare, het Manchester van Vlaanderen, tentoonstelling rond de textielgeschiedenis van Roeselare, 1997, p. 114.
  • DELBAERE J., Een baljuwhuis te Rumbeke aan de Stationstraat, in Rollariensia, III, 1971, p. 65-79.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol