Spanjestraat

Beschrijving

Van Jules Lagaestraat naar Kachtemsestraat. Loopt naar de zogenaamd Spanjewijk. Naam ontstaan naar aanleiding van de Vrede van Nijmegen (1678) waarbij Roeselare bij Frankrijk kwam; een deel van Oost-Roeselare bleef echter onder Spaans bewind. Ter hoogte van het kruispunt met Vierwegstraat stond tot de Eerste Wereldoorlog de zogenaamd Spanjemolen, een stenen koren- en oliewindmolen; de Ferrariskaart (1770-1778) geeft reeds molen aan op deze locatie.

Typisch paternalistisch gegroeide 19de-eeuwse fabriekswijk, met oorspronkelijk meerdere brouwerijen en een stokerij, arbeiderswoningen en herenhuizen. De straat telde ook meerdere paardenhandelaars. Ten zuidoosten van de straat lag voorheen het stedelijk slachthuis, opgericht in 1912 en actief tot in 1986.

Basisbebouwing: arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen met lijstgevels onder zadeldak, vaak als eenheidsbebouwing opgericht onder meer nummers 80/ Gieterijstraat 1-3, nummers 102-106, 121-125, 126-132. Ook arbeiderswoningen van één bouwlaag en twee traveeën nummers 105-113 (inmiddels grotendeels gesloopt). Enkele 19de-eeuwse herenhuizen. Talrijke voormalige of nog bestaande herbergen onder meer nummers 6, 10, 20, 22, 50, 52, 105-113, 136-138, 241, 245. De brouwerij Rodenbach -waarachter voetbalplein van de brouwerij- en tegenover liggend kasteel, tennisvelden en aanpalend "Park Rodenbach" (zie Langebrugstraat) neemt een centrale plaats in. Nummer 62, voorheen brouwerij Sint-Michiels van 1864, is deels bewaard : voormalige stalvleugel met bakstenen trapgevel van 1910; andere gevels heden beraapt in navolging van halfvrijstaand woonhuis van 1953 naar ontwerp van P. Nelis gebouwd op brouwerijgrond (nummer 64); op zijgevel van laatst genoemde geschilderde Sint-Michiel met draak en glas in lood in voorgevel. Regionalistische architectuur (onder meer nummer 42 van 1926 naar ontwerp van A. Vos, nummers 46-50). Enkele recentere villa's aansluitend bij de verkaveling Oostrem op de vroegere park- en industrieterreinen van de stokerij Rodenbach.

• Stadsarchief Roeselare, 290/1910, 160/1926, 24/1953.
  • DESMET G., De ontwikkeling der economische bedrijvigheid in en om de haven van Roeselare, 1862-1962, Roeselare, 1962, p. 87-89.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol