Begijnenhuis De Benedictie des Heeren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis De Benedictie des Heeren

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd De Benedictie des Heeren, vermoedelijk omwille van de aanwezigheid van een oude waterbron. Circa 1407 mogelijk een soort convent "Woemelgheemshuse bij den grooten putte".

Combinatie van breed- en diephuis onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw en voorzien van voortuintje. Breedhuis met verankerde en witgekalkte lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen. Eenvoudige rechthoekige vensters met houten latei en arduinen lekdrempels. Steigergaten. Zijgevel (Sint-Margaretastraat) van bak- en zandsteen van twee traveeën op gepikte plint. Tuitgevel met overhoeks topstuk, schouderstukken, bewaarde hoekblokken en muurbanden. Aangepaste rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels respectievelijk in gecementeerde of in bewaarde zandstenen omlijsting; accoladevormig ontlastingssysteem. Bewaard kloosterkozijn met vernieuwde tussendorpel in top; bekronend balkgat. Centraal muuranker met datering "1617". Linker zijgevel met schouderstukken.

Rechts tegen breedhuis: aanbouwsel (nok loodrecht op straat) van één bouwlaag. Deels gekalkt tuitgeveltje op gepikte plint. Links bewaard schouderstuk; rechthoekige muuropeningen. Zijgevel (Sint-Margaretastraat): rechthoekige venster en sporen van gedicht venster in houten omlijsting.

Tegen laatstgenoemde gevel: arduinen pomp met wortelmotief (tweede helft 17de eeuw) en smeedijzeren arm.

• MORTELMANS J., Het Lierse begijnhof, Lier, 1974, p. 111.