Wijnendalestraat

Beschrijving

Van het Sint-Germanusplein tot de Brugsesteenweg (Roeselare). Naamgeving na 1965 (fusie), naar de Wijnendaalbeek en het gehucht aan de Brugsesteenweg; vroeger Statiestraat naar het voormalige station (stopplaats tot in de jaren 1980, station reeds eerder afgebroken) op de lijn Kortrijk-Brugge. Straat met een recht tracé, aan de kruising met de spoorlijn een haakse bocht.

Overwegend lintbebouwing met arbeiders- en burgerwoningen; handelspanden en voormalige cafés voornamelijk op de hoeken met de Dom-, Processie-, School- en Onledemeersstraat. Lage hoekpanden met trapezoïdale plattegrond en typerende hoektravee: zogenaamd "De Karpel" (zonder nummer, hoek Schoolstraat) met rechts een oude knotlinde; zogenaamd "Sint-Arnoldus" (nummer 45, hoek Onledemeersstraat). Nummer 17: vrije lagere school met rechts aansluitende ommuurde tuin met oude rode beuken; aan de straat gelegen directeurs- of conciërgeriewoning van 1864, verbouwd in 1953 naar ontwerp van L. Verthé (Ingelmunster).

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels, sporadisch verlevendigd door middel van banden van gele sierbaksteen (nummer 45) of gecementeerd (zie nummers 43, 50) Eenheidsbebouwing van twee bouwlagen: nummers 2-8/ Dom- en Processiestraat; nummers 29-33 met typerend spel van lisenen en baksteenfriezen. Bebouwing uit de jaren 1920-1930 onder meer art-decogetint (onder meer nummers 48, 63, 65); nummer 54 met typerende betegeling voor plint en granitobepleistering voor lateien. Ook nieuwe bouw, en verderop gekoppelde villabouw uit de jaren 1950-1960 (nummer 103 met jaarsteen 1961).

Buiten de dorpskom, een sinds de jaren 1960-1970 geïndustrialiseerd gebied onder meer 'Beveren-Noord'. In 1963, vestiging van 'Manufacture Belge de Lampes Electriques', later overgenomen door Philips. Nummer 184: burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met achterin gelegen maalderij.

• LIEVENS K., Honderd jaar vrije lagere jongensschool te Beveren-Roeselare 1879-1979. Een historische schets, Roeselare (?), 1980.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol