Zuidstraat

Beschrijving

Samen met de Iepersestraat die erop uitkomt en de Oost- en de Noordstraat die ook vertrekken op de Grote Markt, één van de oudste straten van Roeselare (zie Sanderus, 1641). Loopt zuidwaarts tot aan het Hof van 't Henneken. Woon- en winkelfunctie; ook talrijke horecazaken. Oostzijde heden gedomineerd door de gebouwen van het Klein Seminarie (zie nummers 27-33), teruggaand op een 17de-eeuwse onderwijsinstelling van de augustijnen. Tegenover het Klein Seminarie, vijf bouwlagen tellende parkeer- en winkelcomplex zogenaamd "Zuidpand". Voorts basisbebouwing met breedhuizen van twee tot vijf traveeën en twee of drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Voornamelijk burgerwoningen met tot winkelpui verbouwde begane grond; nummers 55 en 74 zijn herenhuizen. De gedenkplaat door J. Dupon in het volledig vernieuwd gevelparement van nummer 17 geeft het woonhuis aan van de bekende Roeselaarse schilder E. Duyvewaardt (1849-1926). Bepleisterde eind 19de - begin 20ste-eeuwse lijstgevels met omlijste rechthoekige vensters (nummers 9, 13, 26, 30, 44, 48, 72 en nummers 34-36 van 1923); nummer 13 en 34-36 hebben art decogetinte plantmotieven, nummer 9 is bekleed met witte en grijze sierbaksteen. Ook regionalistische stijl (nummers 21, 38, 45, 68 en nummer 19 van 1924), baksteenbouw met topgeveltjes, siermetselwerk en accentuerend gebruik van simili-steen. Tot de jaren 1930-1940 horen bakstenen lijstgevels met rechthoekige muuropeningen en erkers (onder meer nummer 58 van 1933 naar ontwerp van A. Van Coillie, Roeselare en nummers 64- 66 van 1941 naar ontwerp van P. Van Moerkerke, Roeselare) en tot de jaren 1950 een bakstenen puntgevel met pseudo-vakwerk, erker en typerende stenen venster- en deuromlijstingen (nummer 20). Ook veel recentere bouw met onder andere appartementsblokken van maximum zeven bouwlagen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol