Veldstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Beerse
Deelgemeente Beerse
Straat Veldstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Beerse (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Oude straat ten noordoosten van de dorpskom (gehucht Veld) leidend naar het Hofeinde op Vosselaar waar de gemeenschappelijke pastorie stond. Enkele oudere hoeven en nieuwbouw.

Tussen kanaal en Veldstraat, huisvestingsproject van 92 woningen, 1971, naar ontwerp van architect P. Neefs (Gammer-, Huffelen-, Paddesteen-, Veerpont- en Zandstraat). Samengesteld uit groepen van drie tot achttien eengezinswoningen, opgevat als prismatische, van drie naar één bouwlaag verkleinende en afzakkende volumes onder monumentaal lessenaarsdak (Vlaamse pannen), met aansluitende ommuurde privétuinen. Zowel de hoge als de lage gevels kunnen als voorgevel fungeren; living/inkom/garage liggen steeds aan de straat, eetplaats/terras/keuken aan de tuin; de trap, die als een diagonale as met het volume mee opklimt, beslaat een minimum aan nuttige ruimte.

Oorspronkelijk uitsluitend met rode bakstenen gevels, tweedelige metalen ramen, onversierde deuren; de bekleding met kunstleien van zijpuntgevels, schoorstenen en bovenkant van de hoogste bouwlaag alsook de vernieuwde ramen en deuren (PVC tegenover metaal, driedelige raamindeling tegenover tweedelige, paneeldeuren) heeft het origineel concept beslist nadelig beïnvloed.

  • DE KOONING M., Paul Neefs, in Vlees en beton, nr. 19-20, 1992 p. 80-81.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

maakt deel uit van Beerse

Beerse (Beerse)

omvat Hoeve 't Veld

Veldstraat 17, Beerse (Antwerpen)

omvat Hoeve Begijnestee

Veldstraat 133, Beerse (Antwerpen)

omvat Hoeve met losstaande bestanddelen

Veldstraat zonder nummer, Beerse (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.