Begijnenhuizen De Wijngaert des Heeren en Sint-Bruno

Juridische gevolgen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuizen De Wijngaert des Heeren en Sint-Bruno

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Respectievelijk "De Wijngaert des Heeren", modo "Heilige Familie" en "Sint-Bruno". Breedhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (respectievelijk kunstleien en Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Van de straat afgescheiden door voortuintjes en witgekalkte bakstenen muur op gepikte plint met vernieuwde korfboogdoorgangen.

Lijstgevels van bak- en zandsteen, gemarkeerd door lange muurankers en beschilderde muurbanden; bewaarde kruiskozijnen onder wigvormig ontlastingssysteem op de begane grond van nummer 6; voorts aangepaste vensters met geprofileerde bovendorpels.

Nummer 6: korfboogdeur in beschilderde omlijsting met diamantkopsluitsteen en -imposten; rechthoekig betralied bovenlicht. Centraal getrapt dakvenster met korfboogluik in zandstenen omlijsting met diamantkopsluitsteen en -imposten, onder balkgat. Linkerzijgevel van nummer 6: gecementeerd met schouderstukken.