Steenweg op Ravels

Beschrijving

Vertrekt vanuit het gehucht Oosthoven en loopt in noordoostelijke richting naar Ravels, eertijds door desolaat heide- en bosgebied, zie Vandermaelenkaart (1854). Gekenmerkt door een heterogene, banale 20ste-eeuwse bebouwing voornamelijk uit lintbebouwing, naar Ravels toe meer vrijstaande bebouwing onder andere residentiële woningen in uitgestrekte domeinen. Ter hoogte van nrs. 277-281 eertijds domein met kasteeltje en bijhorende boerderij, opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw: kasteeltje verdwenen, op nr. 281 nog gedeelte van park met vijver, op nr. 277 resterende monumentale boerderijgebouwen, thans verbouwd en aangepast tot architectenbureau en woonhuis. Op nrs. 21- 29, 33-37, 70-78, 104-116, 310-332 arbeiderswoningen van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen), opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, overwegend sterk aangepast. Op nr. 291 monumentale villa, gebouwd naar ontwerp van J. Piron uit 1964 met elementen refererend aan bepaalde tendensen ten tijde van de expo van 1958.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle