de Merodelei

Beschrijving

Deel van de oude steenweg naar Antwerpen, begrepen tussen Gasthuisstraat (Zeshoek) en Koningin Astridlaan/Lokerenstraat. Voorheen zogenaamd Den Dijk, een verhoogde weg doorheen lage en drassige weilanden; huidige naamgeving van 1905 ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid, waarin Frederik de Merode een belangrijke rol heeft gespeeld.

De Dijk was een erg geliefde "promenade", die in 1728 tussen Gasthuisstraat en de latere overweg met linden werd beplant.

Sedert 1746 staatsbaan, die de oude verbindingswegen naar Antwerpen, hetzij via Renier Snieders-, Diksmuide-, Kongostraat en Oude Beersebaan, hetzij via Molen- en Zandstraat, verving; de aanleg werd in 1822 voltooid; de aanplant van eiken kaderde in Napoleons plannen om een strategische weg van Rijsel via Antwerpen en Turnhout naar Wezel te realiseren; in 1956 werden ze geveld.

Het spoor, dat in 1855 zijn intrede deed in Turnhout, kruist de de Merodelei ter hoogte van het station (zie Stationstraat). In 1885-1886 werden ten behoeve van de buurtspoorweg tramsporen gelegd, die inmiddels ook zijn verdwenen (1960-1964); de stelplaats bevindt zich op nummer 144.

• DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 126-130, 270-276.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle