Drievennenstraat

Beschrijving

Landweg in bos- en waterrijk gebied ten noorden van Turnhout. Naamgeving naar drie vennen in de Nieuwe Bossen, sedert 1970 beschermd Natuurreservaat Peerdsven. Circa 1550, ten tijde van Maria van Hongarije, werden vier vennen uitgraven om de stad van zuiver water te kunnen voorzien; later zou ook de blekerij Boones Blijk hieruit haar water betrekken; drie vennen bestaan nog, het vierde staat droog; schaarse resten van voormalig vergaarbekken, sluis en verbindingsgrachten zijn nog bewaard ter hoogte van Drievennenstraat nummer 1.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle