Herentalsstraat

Beschrijving

Zuidelijke zijstraat van de Grote Markt; uitvalsweg naar Herentals, sedert 1849 uitkomend op de Steenweg op Diest; de verlenging voorbij de Mermansstraat heet Graatakker.

Een der oudste straten van de stad, zie onder meer kronkelend verloop; afwisselende bebouwing met woon- en winkelhuizen waaronder verschillende met oude kern; door een brand in 1724 gingen vele huizen teloor.

Tot voor enkele jaren werd het straatbeeld nog beheerst door de neoclassicistische jezuïetenkerk, een kopie van de Lierse begijnhofkerk naar ontwerp van architect E. Gife, opgetrokken in 1860-1862 en gesloopt in 1972; een winkelcentrum met flatgebouwen vult sedert 1985 de bres; de afbraak van de gebouwen van het oude Sint-Jozefcollege naast de kerk, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw, werd reeds in 1935 aangevat voor de opening van de Pieter De Nefstraat.

• DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 192-193, 218-223.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle