Stadshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadshoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem

Voormalige stadshoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak, met schild aan de rechterzijde (Vlaamse pannen). Voorgevel op een beschilderde en gecementeerde plint. De linkerzijde werd met een halve (?) travee ingekort. Licht getoogde vensters onder strekse ontlastingsbogen, met hardstenen lekdrempel en recente luiken. Licht getoogde deur. In de linkertravee, lage, getoogde poort, waarboven nog een deel van de brede ontlastingsboog van de oorspronkelijke rondboogvormige inrijpoort bewaard bleef.

Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda