Leiseinde

Beschrijving

Straat gelegen in het gehucht Zevendonk; voortzetting van de Tielendijk in zuidelijke richting naar Tielen (Kasterlee). Op de Ferraris- (circa 1775) en Vandermaelenkaart (1854) valt in de omgeving van de huidige Duivendongenstraat een concentratie op van hofsteden met gecultiveerde gronden, naar het zuiden toe heide en bos; laatst genoemde kaart met vermelding van "Leyseynde".

Thans naar Zevendonk toe banale bebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw alternerend met overwegend sterk aangepaste en/of verbouwde hoeven uit circa laatste kwart van de 19de eeuw tot eerste kwart van de 20ste eeuw: sommige met sporen van oudere kern of inplanting onder meer de nummers 3, 7, 11, 13, 20, 32 waaronder de nummers 3, 13 met L-vormige volume; naar Tielen toe een nog landelijke omgeving. Op hoek/Duivendongenstraat plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld op bakstenen sokkel; bakstenen octrooipaal op grens Turnhout/Tielen.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle