Patersstraat

Beschrijving

Eén van de hoofdassen, vertrekkend van de Grote Markt; loopt in noordelijke richting tot aan de splitsing naar Breda of Tilburg bij de Theobalduskapel; samen met de Otterstraat de eerst bebouwde straat van de stad; reeds in een privilege van 1310 vermelding van een "via lapidea" nabij de Sint-Theobalduskapel.

Vanaf begin 15de eeuw sprake van "Potterstraat", naar de steen- en pottenbakkers die er woonden; samen met nog andere straatnamen in de omtrek duidt dit op de intense baknijverheid, reeds in de Middeleeuwen geconcentreerd in het noordelijk stadsgedeelte met een rijke leemlaag; na de vestiging van de minderbroeders (zie nummer 26) in 1656 huidige benaming.

Afwisselende bebouwing van woon- en winkelhuizen; naar Grote Markt toe overwegend nog statige burger- en herenhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw tot eerste kwart van de 20ste eeuw waaronder verschillende met oude kern; twee achter de straatbebouwing ingeplante kloostercomplexen, zie de nummers 26 en 100; naar de Theobalduskapel toe een meer banale bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw alternerend met bebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw of later; de nummers 87 en 178 met oorspronkelijke winkelpui; nummer 31 gebouwd circa 1933 naar ontwerp van J. Boogaerts.

• Stadsarchief Turnhout, Bouw., 1933, doss. 246.
  • DE KOK H., Elementen van de geschiedenis van de Patersstraat, in Paterspand. Turnhout, Antwerpen-Brabant, 1991, p. 12-33.
  • DE KOK H., Het Turnhout. Groei van een stad, Turnhout, 1983, p. 56-60.
  • SCHELLEKENS J.,Turnhout de hoofdstad van de Kempen, Amsterdam, 1949, p. 34.