Pieter De Nefstraat

Beschrijving

Oostelijke zijstraat van de Herentalsstraat; genoemd naar Pieter De Nef (1774-1844), gehuwd met de dochter van een Turnhoutse tijkbaas en stichter van het college dat in 1845 werd overgenomen door de jezuïeten.

Straat geopend in 1936 op de gronden van het Sint-Jozefcollege dat toen grotendeels naar het Stokt (zie Koningin Astridlaan) verhuisde; van dit uitgestrekt complex, eertijds reikend tot aan de Herentalsstraat, thans enkel de Lagere School (nummer 4) bewaard: L-vormig, bakstenen volume van twee tot drie bouwlagen onder plat dak; vleugel van drie bouwlagen opklimmend tot 1918; derde bouwlaag later toegevoegd (zie bouwnaad) en uitgebreid met aanpalende, haakse vleugel.

Voorts bebouwing overwegend uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle