Sint Antoniusstraat

Beschrijving

Straat gelegen tussen de Warandestraat (ten noorden) en de zogenaamde Zeshoek (ten zuiden); geopend circa 1867; gaat grotendeels terug op het zogenaamde "Gasthuismuurkestraatje", eertijds een zandweg langs de muur van het voormalige gasthuis die dichter bij het Sint-Antoniusbeeld in de Warandestraat (zie Warandestraat nummer 23) uitkwam; later gemoderniseerd, verlegd en een nieuwe benaming naar het beeld. Verschillende huizen zouden gebouwd geweest zijn door de toenmalig nabijgelegen fabriek Glénisson, (zie Warandestraat).

Straatbeeld eertijds gedomineerd door eenheidsbebouwingen van 19de-eeuwse burgerhuizen, thans nog merkbaar aan de noordwestelijke straatzijde, inmiddels her en der aangepast en verbouwd onder meer de nummers 3-17 oorspronkelijk één homogeen geheel, thans nummers 3-5 met recent bepleisterde gevels, ontdaan van quasi alle versieringen, nummer 9 met nieuwe voorgevel van circa 1935; de nummers 29-31, enzomeer. Verdwenen panden opgevuld met hedendaagse architectuur onder meer nummer 7, voormalige dokterspraktijk Baeyaert, gebouwd in 1962 en nummer 14, appartementsgebouw Immocenter, gebouwd in 1981, beide naar ontwerp van L. Jansen.

• DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 112-113.
  • SCHELLEKENS J., Turnhout de hoofdstad van de Kempen, Amsterdam, 1949, p. 38.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle