Begijnenhuis De vijf wondekens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis De vijf wondekens

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Huis "De vijf wondekens" klimt mogelijk op tot de 17de eeuw, met aanpassingen uit 18de en 19de eeuw. Combinatie van breed- en diephuis onder aaneengesloten zadeldaken (Vlaamse pannen) met klimmend dakvenster.

Witgekalkte en verankerde voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen op gepikte plint. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten en voorzien van arduinen lekdrempels. Spiegelboogdeurtje uit de tweede helft van de 18de eeuw met betralied bovenlicht, beide gevat in beschilderde, arduinen rechthoekige omlijsting met merkteken.

Rechter zijgevel met muurvlechtingen. Nagenoeg blinde linker zijgevel met aangepaste rechthoekige muuropeningen, gemarkeerd door lange muurankers. Achterpuntgevel voorzien van schouderstukken en muurvlechtingen; aangepaste muuropeningen en deels bewaarde zandstenen omlijsting in top.

• DE BRUYN R., Huisdeur op het Begijnhof te Lier, in 't Land van Ryen, 1966, p. 54-55.