Reeks begijnenhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks begijnenhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Reeks begijnenwoningen van baksteen, veelal gekalkt, op gecementeerde of gepikte plint, in kern uit de 17de eeuw, met latere aanpassingen (onder meer opgehoogd, zie bouwnaden en sporen van vroegere muurvlechtingen in de linker zijgevel van nummer 12).

Breedhuisjes van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), voorzien van getrapte (nummers 6-8) of klimmende (nummers 4, 10-12) dakvensters. Lijstgeveltjes met dubbelhuisopstand; aflijnende houten kroonlijst op modillons (behalve nummer 2). Overwegend rechthoekige vensters in vlakke, beschilderde of gecementeerde omlijsting, soms voorzien van arduinen lekdrempels. Nummers 10-12: steekboogvensters in witgekalkte omlijsting met afgeschuinde dagkanten. Rechthoekige deuren in vlakke omlijsting. Nummers 4-8: muurankers met krul en nummer 4 met hergebruikte (?) datering 1618. Nummer 12. Sporadisch bewaarde zandstenen hoekblokken. Zijgevel met gedichte muuropeningen.