Geografisch thema

Boniverlei

ID
1733
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1733

Beschrijving

Ten oosten van de gemeente, vormt verbinding Mechelsesteenweg-Kontichstraat en scheidt de wijk Buizegem van de wijk ontstaan rondom de grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Vroegere bedding van de spoorweg Antwerpen-Boom. In 1865 verkreeg de firma Gillon Peeters-Baertsoen concessie tot aanleg van de lijn Antwerpen-Doornik-Douai. De werken te Edegem startten pas in 1875 en de lijn Antwerpen-Boom werd nog in hetzelfde jaar geopend. In 1885 kreeg Edegem een stopplaats en het eigenlijke station (aan Hovestraat) dateerde van 1895. De Boniverlei-noord en -zuid werd voor 1910 aangelegd, maar verkreeg zijn huidig uitzicht na 1936 toen de bedding van de in 1929 afgeschafte lijn Oude God (Mortsel) - Kontich-dorp werd aangekocht door de gemeente. Bebouwing grotendeels bestaande uit landhuizen, uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. Iets oudere bebouwing tegen Mechelsesteenweg met binnen omhaagde tuinen gelegen landhuizen, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Japanse villa van 1929

  • Omvat
    Villa Leonie

  • Omvat
    Villa Les Cerisiers

  • Omvat
    Villa Les Chevrefeuilles

  • Omvat
    Villa Mon Rêve

  • Omvat
    Villa Pierre

  • Is deel van
    Edegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boniverlei [online], https://id.erfgoed.net/themas/1733 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.