Buizegemlei

Beschrijving

Rechte straat ten zuidoosten van de gemeente tussen Mechelsesteenweg en Boniverlei. Centraal gelegen in de Buizegemwijk die pas in 1962 verkaveld en in 1969 ingehuldigd werd. Voerde naar het centrum van de eerste dorpskern, en leidde misschien via Hove naar de Gallo-Romeinse nederzetting op de Steenakker te Kontich. Buizegem was de bakermat van het geslacht Van Buyseghem die zowel eigenaars als heren waren van hun stamzate Buizegem, als van Ter Borcht aan de huidige Drie Eikenstraat. In 1312 was Katharina van Buyseghem eigenares van een hertogelijk leen namelijk land, weide en beemd nabij Buizegem, Kontich en Hove (grosso modo gelegen tussen de grens met Kontich, de huidige Hovestraat, Mechelsesteenweg en Kontichse Binnenweg of huidige Kontichstraat). Daarbij hoorde ook een warande of jachtgebied en woning op omwalde motte namelijk gedeelte van het goed van Buizegem dat als de "Kleine hoeve" bekend stond. In de tweede helft van de 14de eeuw werd de warande landbouwgrond en werd de "Grote Buizegemhoeve" opgetrokken vlak naast de omwalde "Kleine hoeve".

Het kerkje van dit eerste dorpscentrum lag aan de vroegere Kerkhofweg, nu Jan Verbertlei, op 20 meter ten westen van het kruispunt Jan Verbertlei-Leopold III-Lei. Opgravingen uitgevoerd door de AVRA (Antwerpse vereniging voor Romeinse Archeologie) in 1973 brachten het volgende aan het licht: in de vroege middeleeuwen was er een grafveld vermoedelijk uit de 12de of 13de eeuw. In de 10de of 11de eeuw werd een houten zaalkerkje opgericht, circa 11 meter lang, waarrond zich een nederzetting vormde. Later vervangen door een stenen kerk met een lengte van 15,65 meter. Het kerkje verviel met het verdwijnen van het geslacht van Buyseghem en werd in 1344 niet meer als parochiekerk vermeld en waarschijnlijk circa 1300 opgeheven voor de eredienst. Kuyl stelt de oorlogsgebeurtenissen van 1489 verantwoordelijk voor de verwoesting van het kerkje.

De huidige Buizegemwijk omvat ééngezinswoningen van drie bouwlagen onder plat dak en appartementsgebouwen van drie à vier bouwlagen; voortuintjes.

• BRENDERS F., Archeologsch onderzoek naar de kerk van Buizegem, in VAN PASSEN R., Geschiedenis van Edegem, Edegem, 1974, p. 984-985.

Auteurs: Wylleman, Linda