Assestraat

Beschrijving

Een van de oudste straten van Hemiksem. Loopt van Gemeenteplaats langs het hof van Hemiksem naar Kerkeneinde, waar tot circa 1772 de kerk stond. Deel van verbinding Hellegat (Niel) - Antwerpen, over Schelle, Hemiksem, Cleydaal (Aartselaar), Hoboken, met vertakking naar Callebeek (Hemiksem).

Tussen Gemeenteplaats en toegang tot Hof van Hemiksem (zie nummer 21), rechte, met kastanjebomen afgezoomde straat met heterogene bebouwing waaronder in lintbebouwing gevatte dorpswoningen tot twee bouwlagen, onder zadeldaken, uit de 19de eeuw tot de eerste helft van de 20ste eeuw, een hoeve uit de 18de eeuw (nummer 19) en de pastorie, grotendeels uit de 17de tot de 19de eeuw (nummer 8) en gelegen binnen beboomde tuin.

Na de toegang tot het "Hof van Hemiksem" wordt de straat bochtig en loopt langs het prachtige domein van het hof naar Kerkeneinde. In dit gedeelte komt aan de zijde van het domein een waardevolle hoeve uit de 18de eeuw voor (nummer 159) en verder eenvoudige gegroepeerde tuinwijkwoningen van circa 1960 en lintbebouwing met bescheiden arbeiderswomngen van twee bouwlagen onder zadeldaken uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Wylleman, Linda