Stadswoning 't Lievenheerken

Beschrijving

"'t Lievenheerken", vóór 1914 herberg "De Eifeltoren". Diephuis in traditionele bak- en zandsteenstijl onder afgewolfd zadeldak (leien), uit de 17de eeuw; grondig gerestaureerd in 1963. Bewaarde sporen van geschilderde speklagen. Trapgevel (10 treden + overhoeks topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen. Begane grond met aangepaste korfbogige muuropeningen, voorzien van arduinen onderdorpels. Rechthoekige bovenvensters in deels bewaarde zandstenen omlijsting met latere arduinen lekdrempels. Top gemarkeerd door centraal rondboogvenster (voorheen luik), met zandstenen imposten en sluitsteen, flankerende oculi onder bakstenen druiplijst; balkgat.

Rechter zijgevel: korfboogvormige of rechthoekige muuropeningen. Gedichte steigergaten en vernieuwde daklijstbalkjes.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 256.