Herenhuis Den grooten Moriaen

Gemeente Lier

• Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is beschermd als monument Herenhuis Den grooten Moriaen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Den grooten Moriaen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhofstraat met aanpalende bebouwing

Beschrijving

Eertijds één geheel met nummer 15, zogenaamd Den clynen Moriaen. Rococo breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien), uit het vierde kwart van de 18de eeuw.

Gedecapeerde bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel met panelen, waarop bloemenreliëfs. Enkelhuisopstand. Steekboogvensters in eenvoudige, geprofileerde omlijsting met rocaille sluitsteen. Licht vooruitspringende linker poorttravee met monumentale, gesculpteerde vleugeldeur in geprofileerde arduinen omlijsting voorzien van rocaillemotieven en sluitsteen. Tweede bouwlaag gemarkeerd door deurvenster, eveneens in fraai uitgewerkte arduinen omlijsting, met balkon geschraagd door rolwerkconsoles. Bekronend dakvenster in arduinen omlijsting met schelpsluitsteen en flankerende voluten.

Auteurs: Kennes, Hilde