Rij stadswoningen

Gemeente Lier

• Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Rij stadswoningen

is beschermd als monument Rij stadswoningen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhofstraat met aanpalende bebouwing

Beschrijving

Huizenrij, gebouwd tussen 1763 en 1778 door het Sint-Antoniusgodshuis aan de Berlaarsestraat. Breedhuisjes in spiegelbeeldschema, van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder één zadeldak (Vlaamse pannen).

Witgekalkte lijstgevels op gepikte plint, met muuropeningen onder druiplijst. Getoogde vensters in kwartholomlijsting met tussendorpel en beluikte benedenvensters; grijsgeschilderde onderdorpels. Gelijkaardige deuromlijstingen; rechthoekige deuren met lateiconsooltjes. Twee grotendeels vernieuwde dakvensters onder afgewolfd zadeldak (leien) en geflankeerd door voluten. Kwarthol geprofileerde daklijst.

Verankerde bakstenen zijgevel (hoek Kanunnik Davidlaan) met muurvlechtingen, op gecementeerde plint. Bewaard kruiskozijn op de begane grond, gedichte muuropening op de tweede bouwlaag en houten luik in top; deels bewaarde zandstenen hoekblokken.

Tegen de achtergevels: eenvoudige bakstenen aanbouwsels op gepikte plint onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 253.

Auteurs: Kennes, Hilde