Kapelsestraat

Beschrijving

Lange rechte baan met twee rijstroken, in het verlengde van de Dorpsstraat en in Putte aansluitend bij de Ertbrandstraat. Deel van de verbindingsweg Antwerpen-Bergen-op-Zoom, aangelegd in 1759-63 en afgezet met eikenbomen; aan weerszijden bewaarde bermen en grachten.

Verspreide lintbebouwing; bij de dorpskom, grote landhuizen voornamelijk aan de westzijde, in beboste parken afgezoomd met rododendronstruiken. Opvallende functieverschuiving van particuliere woning naar openbaar of semi-openbaar gebouw (school, klooster, bejaardenhuis). Aan de oostzijde, recent aangelegde villawijk tussen Kalmthoutsesteenweg en Kasteeldreef op de terreinen van het landhuis "Dennenburg". Voorbij de Kalmthoutsesteenweg voornamelijk bossen aansluitend bij grote domeinen, enkele hoeven uit de tweede helft van de 19de- en eerste kwart van de 20ste eeuw omgeven door weiland (enkele verbouwde onder meer de nummers 135, 174 en 278) en gegroepeerde arbeiderswoningen.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita