Antwerpsesteenweg

Beschrijving

Brede geplaveide en geasfalteerde straat gedeeltelijk afgezoomd met bomen, vertrekkend van dorpskern naar Mechelsesteenweg in verlengde. Deel van verbindingsweg Antwerpen-Mechelen. Werd in 1398 aangeduid met de benaming Heerstrate, 's Herenstrate in de 15de eeuw en Heerbaan in 1587. Kreeg in de 19de eeuw de benaming Grote Steenweg en pas in 1888 kreeg het gedeelte in de richting Antwerpen de huidige benaming, die in 1892 officieel werd erkend. Diverticulum van de Romeinse weg Bavai-Utrecht. Oorspronkelijk aarden, mogelijk Nervische weg. Door toedoen van de stad Antwerpen verbreed na 1537. Hersteld in 1599. Dorpsbestuur van Kontich kreeg van 1648 tot 1700 octrooi om de weg binnen het dorp te kasseien en te onderhouden. Tot 1723 werden herstellingen en aanplantingen nog bekostigd door het Kontichse dorpsbestuur. In 1664 had de stad Antwerpen octrooi verkregen, voor de aanleg van de steenweg van Luithagen tot aan het begin van de steenweg in Kontich-dorp zijnde tot bij Altena. De Staten van Brabant bekwamen in 1706 octrooi om de weg tussen Mechelen en Kontich aan te leggen en recht te trekken.

In dorpskern lintbebouwing met burgerhuizen van meestal twee bouwlagen vanaf eind 19de eeuw. Verder verspreide bebouwing met, in meestal omhaagde tuinen gelegen, landhuizen vanaf eind 19de eeuw en nieuwe bouw.

• VAN PASSEN R.,Geschiedenis van Kontich, gemeentebestuur van Kontich, 1964, p. 30-33, 666, 671 673.
  • VAN PASSEN R.,Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 90, 242, 257, 258.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda