Sint-Jansplein

Beschrijving

Dorpskern; geplaveid vierhoekig pleintje en gekasseide verbinding naar Mechelsesteenweg. Voormalige tuin van de pastorie en straatje dat liep rond deze tuin. Nadat een nieuwe pastorie in 1877 aan de Magdalenastraat in gebruik werd genomen, werd de tuin ervan op 17 juli 1878 gemeenteplein. Het straatje kreeg benamingen zoals Papenstraatje (16de eeuw), Prochiaansstraat (17de eeuw) of Pastoorsstraatje (19de eeuw). De benaming Sint-Jansstraat kwam voor eind 18de en 19de eeuw. In 1892 werd de benaming Sint Jansplaats officieel. Heterogene, over het algemeen vrij recente lintbebouwing van meestal twee of drie bouwlagen onder zadel- of platte daken.

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 40, 181, 620, 624, 810, 837.
  • VAN PASSEN R.,Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 483, 484, 503, 548.

Auteurs: Wylleman, Linda