Antwerpsestraat

Beschrijving

Gedeelte van de baan Antwerpen-Mechelen (Brussel) die de gemeente in noordwestelijke richting doorkruist. Tot 1923 zogenaamd "Mechelsebaan" of -steenweg, sindsdien Antwerpsestraat van aan de samensmelting van huidige Mechelsesteenweg en Statielei (richting Lier) tot aan de grens met Berchem. Drukke verkeersader en winkelstraat met twee rijbanen gescheiden door middenberm met tramsporen. Lintbebouwing van burger- en handelshuizen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Opvallende nieuwbouw op nummer 44-46, appartementsgebouw Residentie Rubens met handelsgelijkvloers en publieke voetgangersverbinding, gerealiseerd in 2004-2006 naar ontwerp van TV cvba Brik en cvoa Versele & J. Vanhauwere.

• Aanvulling verkregen van Elie Van Dessel (juni 2022).
Auteurs : Hooft, Elise