Neoclassicistisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistisch herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem

Beschrijving

Gaaf bewaard, neoclassicistisch herenhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met klokkenruitertje, van circa 1875. Bakstenen lijstgevel op een hardstenen plint; licht verhoogde begane grond. De traveeën zijn gemarkeerd door licht uitspringende baksteenpilasters op de penanten. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels; gietijzeren leuningen op de tweede bouwlaag; fraai, origineel houtwerk. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; origineel houtwerk, waaiervormig bovenlicht en bel.

Verankerde zijgevels met aandaken en vlechtingen; twee halfronde venstertjes met waaiervormige roedeverdeling in de linkerzijgevel. Aangebouwde travee van twee en een halve bouwlaag tegen de rechterzijgevel.

Aan de linkerzijde, een door een ijzeren hek afgesloten doorgang naar het achtergelegen koetshuis van één bouwlaag onder zadeldak (nok staat loodrecht op de straat), voorzien van een getoogd venster en een rondboogpoort met gietijzeren roedeverdeling in de waaier.