Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lanaken
Deelgemeente Rekem
Straat Patersstraat
Locatie Patersstraat 35, Lanaken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lanaken (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 28-09-1994.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem

Deze bescherming is geldig sinds 28-09-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gaaf bewaard, neoclassicistisch herenhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met klokkenruitertje, van circa 1875. Bakstenen lijstgevel op een hardstenen plint; licht verhoogde begane grond. De traveeën zijn gemarkeerd door licht uitspringende baksteenpilasters op de penanten. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels; gietijzeren leuningen op de tweede bouwlaag; fraai, origineel houtwerk. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; origineel houtwerk, waaiervormig bovenlicht en bel.

Verankerde zijgevels met aandaken en vlechtingen; twee halfronde venstertjes met waaiervormige roedeverdeling in de linkerzijgevel. Aangebouwde travee van twee en een halve bouwlaag tegen de rechterzijgevel.

Aan de linkerzijde, een door een ijzeren hek afgesloten doorgang naar het achtergelegen koetshuis van één bouwlaag onder zadeldak (nok staat loodrecht op de straat), voorzien van een getoogd venster en een rondboogpoort met gietijzeren roedeverdeling in de waaier.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Patersstraat

Patersstraat (Lanaken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.