Residentie van de paters Jezuïeten

Beschrijving

Huis nummer 10 eertijds samen met nummer 8 deel uitmakend van de residentie van de paters jezuïeten. Nummer 14 eertijds "Het Cromhout" eveneens eigendom van de jezuïeten. Beide volledig verwoest in 1914; aanvraag om goedgekeurd plan te wijzigen van 1922 naar ontwerp van E. Careels.

Heden lijstgevels van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak(?), achter de stenen geprofileerde kroonlijst en attiek met balusters, van circa 1922. Natuurstenen parement, arduinen plint met spiegelversiering. Sobere rechthoekige muuropeningen in vlakke arduinen omlijsting met oren en neuten. Nummer 14: links poortrisaliet met rechthoekige poort in deels geblokte entablementomlijsting (arduin). Tussen tweede en derde travee: nis met terracotta Onze-Lieve-Vrouw-beeld onder gebroken kroonlijst, mogelijk uit de 18de eeuw naar ontwerp van W. Pompe.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1922, september-december.
  • CHARLE A.-CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 88.