erfgoedobject

Hof van Gistel

bouwkundig element
ID
10212
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10212

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Gistel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige patriciërswoning "Hof van Gistel", vermoedelijk gebouwd tussen 1544 en 1547 en eigendom van de Affaitadi, een familie van rijke kooplieden. In 1854 aangekocht door de stad en verbouwd als Rijksnormaalschool. In de tweede helft van de 19de eeuw: geleidelijke uitbreiding door aankoop van de aangrenzende panden. Grondig vernield in 1914. Wederopbouw naar ontwerp van J. Keyaerts in 1921-1926.

Beschrijving

Indrukwekkend geheel dat bijna het hele bouwblok inneemt tussen Berlaarse-, Sint-Gummarus-, De Heyder- en Kluizestraat. Aan straatzijde U-vormig complex van twee bouwlagen met neo-Lodewijk XV-kenmerken; achterin gelegen sobere bakstenen schoolvleugels ten noorden, noordoosten en noordwesten, met rechthoekige meestal gekoppelde, muuropeningen.

Centrale vleugel aan straatzijde (afgescheiden door mooi ijzeren hek): lijstgevel van vijf traveeën onder schilddak (nok evenwijdig aan straat, leien) met ijzeren vorstkam en dakkapelletjes; geflankeerd door voormalige woning van de beheerder links en de directeurswoning rechts, beide met topgeveltjes en mansardedak. Baksteen met verwerking van natuursteen en arduin. Traveeën geritmeerd door pilasters, meestal met rocaillecartouches bovenaan. Gekoppelde rechthoekige vensters met gebogen bovenzijde. Versierde borstweringen. Rondboogdeuren in natuurstenen rocaille-omlijsting. Klassiek hoofdgestel: fries met casementen, tandlijst en kroonlijst.

Interieur

Hal van drie traveeën diep met rondboogvormige muuropeningen en golvend houtwerk. Kruisribgewelf met gordelbogen op pilasters. Achterwand met groot glasraam van "Ridder te paard", getekend "Huet Fecit 1949". Bewaarde vitrinekasten in biologie- en scheikundelokalen.

  • Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1921, derde kwartaal.
  • MOORKENS G. 1947: Groot gedenkboek der Lierse Rijksnormaalschool, Antwerpen, 17-51.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Een gedenkplaat met daarop de namen van gesneuvelde (oud)leerlingen uit de Eerste Wereldoorlog werd in 1935 onthuld op initiatief van de Oud-leerlingenbond.
  • Informatie verstrekt door Griet Van Opstal (Museum Lier).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof van Gistel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10212 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.