Diercxsensstraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Boudewijnsstraat en de Sint-Laureisstraat, gelegen op het Zuid. Naamgeving in 1869 naar de Antwerpse pastoor en vorser Jan Karel Diercxsens (1702-1779).

De noordzijde wordt ingenomen door de gebouwen van Bell Telephone, de zuidzijde door enkelhuizen voornamelijk in neoclassicistische stijl uit de jaren 1870, 1880 en 1890. Tot de doorsnee of minder gaaf bewaarde panden uit deze periode behoren het winkelpand Michel De Gol uit 1887 op nummer 1, de woning Van Velthoven door architect Alphonse Geenen uit 1894 op nummer 11, en de niet geïdentificeerde gekoppelde burgerhuizen op nummers 13-15 en 39-41.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1887#586 (nummer 1) en 1894#2104 (nummer 11).