Dorpsstraat

Beschrijving

Met bomen en beken namelijk Noord- en Zuidbeek, afgezoomde rechte geasfalteerde baan die samen met Laag- en Hoogeind de gemeente horizontaal doorsnijdt. Vormt tevens verbinding Lillo-Kapellen. Samen met Laageind en Hoogeind tot in 1860 "Grote Strate" of "Stabroeckse Strate" geheten. Vanaf 1860 gesplitst in Laageind - Dorpsstraat en Hoogeind.

Enige betekenisvolle straat waaraan dorpskern, belangrijke hoeven en nijverheid namelijk groentenconservenfabriek en mouterij. Vanaf deze straat lopen verticaal een aantal minder belangrijke verbindingswegen en veldwegen. De beplanting van Polder tot Danckerse weg, met dubbele rij lindebomen werd opgelegd door een gemeenteverordening van 1876. In 1937 werden vanaf Danckerse weg nog enkele eiken geplant. In de dorpskern, namelijk aan zuidzijde, verdwenen de lindebomen bij het overwelven van de beken.

De oorspronkelijke bebouwing bestond voornamelijk uit alleenstaande burgerhuizen met brugje over de beken, en hoeven onder rieten daken, met dicht bij de straat gelegen woonstalhuis en achterin gebouwde, en dus veelal niet zichtbare schuur. De achteraan aansluitende landbouwgronden, in langgerekte rechthoekige percelen, zijn bereikbaar via aardewegen vertrekkende vanaf de straat.

Thans voornamelijk gegroepeerde eengezinswoningen tot twee bouwlagen vanaf circa 1920. Hiertussen enkele alleenstaande woningen van circa 1910 en hoeven.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda