Kerkstraat

Beschrijving

Belangrijkste straat van dit eertijds typische straatdorp. Vormt samen met Molenstraat verbinding met de dorpskern van Kapellen.

Verdeelt de gemeente op horizontale wijze. Op het westelijk uiteinde Onze-Lieve-Vrouwekerk, gebouwd op de westkant van de zandrug zodat uitbreiding van de bebouwde kom alleen in noordoostelijke richting mogelijk was. Na de kerk vormt de straat een scherpe hoek om verbinding te vormen met Stabroek. Verder in het zuidoosten, verbinding met Ekeren via Antwerpsesteenweg.

Naar de kerk toe neemt de bebouwing af en bestaat voornamelijk uit een lintbebouwing met eengezinswoningen van twee of drie bouwlagen onder zadeldak, uit de 20ste eeuw. Ertussen alleenstaande dorpswoningen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken uit de 19de eeuw, enkele met aangebouwde kleine stalling en meestal gemarkeerde rechthoekige deuren namelijk in omlijsting van arduin met neuten, imposten en rechthoekige kroonlijst. Alsook het gemeentehuis en een kleine concentratie rondom de kerk met enkele hoeven, de pastorie, een aantal kleinschalige dorpswoningen en storende nieuwe bouw.

Auteurs: Wylleman, Linda