Twee neoclassicistische stadswoningen

Gemeente Lanaken

• Adrescontrole Lanaken (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee neoclassicistische stadswoningen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem

Beschrijving

Twee identieke, neoclassicistische breedhuizen, waarvan nummer 41, thans verlaten en vervallen, op de hoek met Sint Pieter. Dubbelhuizen van elk vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nummer 39) en schilddak (nummer 41), (Vlaamse pannen), van 1850-1860.

Bakstenen gebouwen met lijstgevel op hardstenen plint met ellipsvormige keldergaten; licht verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, beluikt op de eerste bouwlaag; merkwaardig houtwerk. Rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting op neuten, met hardstenen entablement voorzien van een geprofileerde druiplijst; de deur van nummer 39 bevat nog het originele houtwerk.