Hoekhuis met art-nouveaupui

Gemeente Lier

is beschermd als monument Hoekhuis met art-nouveaupui

Typologiewinkels
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Art-nouveaugetint hoekhuis van één (met afgesnuite hoek), plus drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), waarvoor bouwaanvraag van 1906 naar ontwerp van B. De Meyer.

Bakstenen lijstgevels op arduinen plint, belijnd door muurbanden van groene en witte steen; meestal rechthoekige vensters met uitgewerkte arduinen dorpels; bekronende spitsboogvelden met art-nouveau-tegeltableau's. Hoektraveeën bovenaan uitlopend op rechthoekig dakvenster onder driehoekig houten fronton, geflankeerd door uilenbeelden op langgerekte, uitgewerkte sokkels. Rechthoekige deur onder sierlijke ijzeren I-balk met rozetten op natuurstenen lateiconsoles. Bekronend rechthoekig tegeltableau met vrouwenfiguur.

Winkelpui met typisch art-nouveauhoutwerk. Uiterste travee rechts is lager en licht inspringend: mooie beglaasde art-nouveaudeur (privé-ingang) met gedrukt rondboogvormig bovenlicht onder omlopende waterlijst; hogerop rondboogvensters. Omlopende houten kroonlijst op modillons en consoles.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1906.

Auteurs: Kennes, Hilde