Generaal Van Merlenstraat

Beschrijving

Tussen Cogels-Osylei, rond plein, en ringspoorbaan ter hoogte van de onderdoorgang aan de Lange Leemstraat; geopend in 1897. Naamgeving naar generaal Van Merlen, die in 1815 roemrijk sneuvelde te Waterloo. Tegenhanger van Generaal Capiaumontstraat.

Burgerhuizen, circa 1897-1910; tussen Cogels-Osylei en Waterloostraat groepsontwerpen naar ontwerp van bekende architecten; van spoorweg tot Waterloostraat, overwegend doorsnee-burgerhuizen in eclectische of neoclassicistische stijl; vermelden we dat de nummers 15-17 werden ontworpen door A. Roosen, 1904, nummer 4 door Florent Verbraeken, rond 1910, nummer 12 door Adolphe Van Coppernolle, 1909. Nummers 21 en 23 in nieuwe zakelijkheid, circa 1930.

• Lijsten opgemaakt door Sint-Lukasarchief, Brussel.

Auteurs: Plomteux, Greet