Hoekpand Croon en Clyn Croon

Beschrijving

Eertijds "Croon" en "Clyn Croon", verwoest in 1914 en in 1921 heropgebouwd als één geheel. Aanvraag tot "heropbouw van de drogerij en apotheek De Kroon", van 1920 naar ontwerp van J.B. Van Bouchout.

Complex hoekpand met natuurstenen parement en onregelmatige travee-indeling; twee bouwlagen onder gecombineerde bedaking (kunstleien). Horizontaliserende puilijst, doorgetrokken lekdrempels en architraaf. Voorgevel als klokgevel tussen voluten en siervazen, onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden. Schouderboogvormige muuropeningen in geprofileerde omlijsting, soms met rocaillesluitsteen. Paneelversiering op borstweringen en fries. Hoek gemarkeerd door kleine nis met Asclepiossymbool (slang rond staf); hogerop afgesnuite hoek met deurvenster tussen Dorische driekwartzuilen; klein balkon met balustrade, waarop modern beeld van Onze-Lieve-Vrouw en kind. Bekronend radvenster onder gebogen daklijst met palmetsluitsteen. Rechts van de hoektravee gevelsteen met vermelding "De Kroon, 1921". Zijgevel met gelijkaardige muuropeningen.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1920, september-december.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 205.