Stadswoning Dry Coppen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Dry Coppen

Beschrijving

Diephuis "Dry Coppen", in wederopbouwstijl met neo-Lodewijk XV-elementen, gelegen op de hoek met de Molenstraat. Eertijds bekende woning met achteraan een ruim nijverheidsgebouw, gebruikt als smout- en olieslagerij.

Bak- en natuurstenen topgevel met kolossale geblokte hoekpilasters; drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (mechanische pannen), waarvoor bouwaanvraag van 1921 naar ontwerp van F. Flerackers. Steekboogvensters in kwarthol geprofileerde omlijsting. Centraal deurrisaliet met schouderboogvormige muuropeningen onder geprofileerde druiplijst. Tweeledige top met centraal rondboogvenster tussen vleugelstukken; tweede geleding opgevat als driehoekig fronton. Zijgevel geritmeerd door lisenen.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1920, september - december.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 198.