Hooftvunderlei

Deelgemeente Deurne
Straat Hooftvunderlei

Beschrijving

Hooftvunderlei en in het verlengde de Sterckshoflei, laatst genoemde op tracé van oude weg, verbinden dwars doorheen het Rivierenhof, Turnhoutse- (Deurne-Noord) met Herentalsebaan (Deurne-Zuid); huidige aanleg 1873-74; in 1897 zogenaamd "Nieuwe Steenweg", tot 1930 zogenaamd "Sterckxhoflei", geldend voor heel de straat. Hooftvunderlei nummer 5, zogenaamd "Villa Jozefa", halfvrijstaand eclectisch burgerhuis van circa 1905. Sterckshoflei: nabij Herentalsebaan, lintbebouwing met eenvoudige huizen, twee bouwlagen, vanaf circa het vierde kwart van de 19de eeuw; nummer 7: winkelhuis, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met art-deco-pui.

Auteurs: Plomteux, Greet