Joos Robijnslei

Beschrijving

Op aanvraag van de Maatschappij Zurenborg-uitbreiding door de gemeente Deurne in 1911 geopende straat aan zuidoostzijde van het Te Boelaarpark, sinds 1914 bij Borgerhout. Genoemd naar de drossaard van Deurne-Borgerhout, Wilrijk en Oosterweel in 1582-1612. Gebogen straat waarvan alleen de oostzijde bebouwd is met half-vrijstaande eengezinswoningen uit de jaren 1920. Baksteenbouw afgewisseld met contrasterende materialen, volumewerking door verspringende gevellijnen, erkers, topgevels en levendig dakenspel; decoratief baksteenmetselwerk. Omgevende tuinen afgesloten door hagen, hekwerk of muurtjes. Art-decogetinte nummers 20, 50-52 en 54. Volgens opschriften: nummer 28. Zogenaamd "De Zonnewijzer" naar ontwerp van F. Peeters, nummer 30 naar ontwerp van Alfons Van Braeckel en nummers 44 en 48 ("Villa Sigrid") naar ontwerp van Joseph Merckx.

Auteurs: Steyaert, Rita