Burgerhuis Het Hooghuis

Beschrijving

In 1686 was "Het Hooghuis" eigendom van Nicolaas Van der Veken, brouwer en burgemeester. Verhuurd als herberg, later olierosmolen. Vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, naderhand heropgebouwd als burgerhuis met kenmerken verwijzend naar de 18de eeuw, waarvoor bouwaanvraag van 1915 naar ontwerp van bouwmeester J.B. Van Bouchout (zie ook gevel).

Breedhuis met neobarokke klokgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Aansluitend rechts deurtravee afgelijnd door sobere houten kroonlijst op tandlijst. Baksteen met verwerking van natuursteen voor omlijstingen. Rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting onder waterlijst; guirlandes op de borstweringen. Begane grond met sober rechthoekig winkelraam links (ter vervanging van vroegere vensters) en behouden korfboogdeur rechts met ovaal bovenlicht onder druiplijst.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1920, mei - augustus.
  • LENS A.en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 202-203.