Teksten van Kardinaal Mercierlei met omgeving

Kardinaal Mercierlei ()

Straat met rechtlijnig tracé gelegen in oud Berchem, tussen de Generaal Lemanstraat en de Grotesteenweg. Bestond reeds circa 1560 als onderdeel van de verkaveling van het Papenmoer door Hendrik van Berchem, en werd toen Kapellelei geheten naar de Heilig Kruiskapel ter hoogte van het Frederik de Merodeplein. Huidige naam sedert 1919, naar Désiré Félicien François Joseph Mercier (1857-1926), aartsbisschop van Mechelen van 1906 tot zijn overlijden, tot kardinaal benoemd in 1907. In 1909 werd de hele straat op dezelfde breedte gebracht, waardoor verschillende eigendommen tussen de Le Grellelei en Generaal Lemanstraat werden onteigend en opnieuw bebouwd.

Residentiële straat met een homogene bebouwing van heren- en burgerhuizen, de eerste voornamelijk tussen Le Grellelei en Grotesteenweg, uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Tussen Le Grellelei en Generaal Lemanstraat, eenzijdige zuidelijke bebouwing van circa 1910; noordzijde voor het overgrote deel ingenomen door de ommuurde tuin van de Basiliek van het Heilig Hart aan de De Merodelei.

Tot de minder goed bewaarde panden behoren een geheel van drie gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen in opdracht van Ed. Perremans op nummers 8-12, naar een ontwerp door de architect Ch. De Roeck uit 1893. Een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl op nummers 42-44, werd voor eigen rekening gebouwd door de architect Jean-Laurent Hasse, naar een ontwerp uit 1909. Architect Adolphe Van Coppernolle tekende in 1909 voor de woning Walscharts op nummer 50, en in 1910 voor de woningen Gevers op nummers 64-68, in neo-Lodewijk XVI-stijl.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#885 (nummers 8-12), 956#4579 (nummers 42-44), 956#4574 (nummer 50) en 956#3081 (nummer 64-68).

Auteurs:  Braeken, Jo

Gelegen in oud Berchem tussen Generaal Lemanstraat en Grotesteenweg. Bestond reeds circa 1560 als onderdeel van de verkaveling van het Papenmoer door Hendrik van Berchem, en werd toen Kapellelei geheten naar de Heilig Kruiskapel ter hoogte van het Frederik de Merodeplein; huidige naam sedert 1919. In 1909 werd de hele straat op dezelfde breedte gebracht, waardoor verschillende eigendommen tussen Le Grellelei en Generaal Lemanstraat werden onteigend.

Residentiële straat met heren- en burgerhuizen, de eerste voornamelijk tussen Le Grellelei en Grotesteenweg, uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Tussen Le Grellelei en Generaal Lemanstraat, eenzijdige zuidelijke bebouwing van circa 1910; noordzijde voor het overgrote deel ingenomen door de ommuurde tuin van de Basiliek van het Heilig Hart, De Merodelei 12-14.

Enkel- of dubbelhuizen in eclectische stijl met neoclassicistische, neo-Vlaamse renaissance-, neobarokke, neorococo-, neo-Lodewijk XVI- en art-deco-kenmerken; drie tot vijf traveeën en twee of drie bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedak, laatstgenoemde met dakkapellen en oeils-de-boeuf in verschillende omlijstingen; lijstgevels met parement van witte natuursteen of gekleurde bak- en natuursteen, soms met verhoogde begane grond; markerende balkons, erkers, risalieten, lisenen, pilasters, stucdecoraties, sculpturen, paneelwerk, balusters, mozaïeken, entablementen en schrijnwerk.

Vermelden we naast de items: nummer 11 gesigneerd Guillaume Peeters (volgens eigenares van 1912), nummer 27 met bouwaanvraag van 1920 naar ontwerp van Louis Van Gastel (zie ook inscriptie), nummer 30 met bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van J. Hertogs, nummers 32 en 46, beide naar ontwerp van G. Rooses (zie ook inscriptie) met voor nummer 46 bouwaanvraag van 1909, nummers 42-44, met bouwaanvraag van 1909 naar ontwerp van J. Hasse, nummers 60-62 met bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van Charles Wuyts, nummer 74 met bouwaanvraag van 1909 naar ontwerp van Joseph Goeyvaerts, nummer 76 met bouwaanvraag van 1909, nummer 80 met bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van Eugène Geefs, nummer 82 met bouwaanvraag van 1909 naar ontwerp van Adolphe Van Coppernolle, nummer 86 met bouwaanvraag van 1909 naar ontwerp van G. Fierens (zie ook inscriptie), nummers 90-94 met bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van J. Ketelair.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 43, 1 september 1920 (nummer 27); dossier 25, 22 januari 1910 (nummer 30); dossier 23, 15 mei 1909 (nummers 42-44); dossier 23, 26 juni 1909 (nummer 46); dossier 26, 19 augustus 1910 (nummers 60-62); dossier 23, 27 mei 1909 (nummer 74); dossier 23, 16 april 1909 (nummer 76); dossier 25, 20 april 1910 (nummer 80); dossier 24, 7 augustus 1909 (nummer 82); dossier 24, 24 september 1909 (nummer 86); dossier 25, 22 maart 1910 (nummers 90-94).

Auteurs:  Plomteux, Greet