Stadswoning Den Engel en achterhuis

Beschrijving

"Den Engel", in 1828 eigendom van Fr. Jos Mundelaers, smoutslager. Achter het huis lag eertijds een schuur met olierosmolen en verder een tuin met gloriëtte.

Heden gedecapeerde lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (nok evenwijdig aan straat, kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw met oudere kern (zie achtergevels). Rechthoekige vensters op doorgetrokken lekdrempels en voorzien van ijzeren hekjes. Geprofileerde architraaf en houten kroonlijst op klossen. Aangepaste begane grond met uiterst rechts licht risaliet met rechthoekige poort in vlakke arduinen omlijsting; laatstgenoemde geeft doorgang naar de achterin gelegen steeg zogenaamd Van Brandtpoort.

Achtergevel van nummer 70 omvat een aanbouwsel onder steil leien zadeldak; witbeschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen.

Achterhuis van nummer 72: verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien). Tuitgevel met bewaarde zandstenen hoekblokken en deels bewaarde muurvlechtingen. Rechthoekig venstertje met negblokken, kwartholbeloop en geprofileerde, uitspringende latei.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 200.