Moorkensplein

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Borgerhout
Straat Moorkensplein

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vierkant geplaveid plein met lantaarns en bloembakken, ten zuiden van de Turnhoutsebaan, in de as van de Eliaertstraat. Genoemd naar burgemeester L. Moorkens (1884-1904) onder wiens bestuur het plein werd aangelegd, het districtshuis werd gebouwd en Borgerhout als eerste Belgische gemeente elektrische straatverlichting kreeg (1887). Vóór het districtshuis, dat het plein domineert, een perron met postamenten, gevormd door een steenblok van 14 meter afkomstig van de Antwerpse Wereldtentoonstelling (1885), door de steengroefeigenaars Velge en Cornet aan de gemeente geschonken (zie opschrift). Voorts gevelwanden bestaande uit enkelhuizen van drie traveeën en twee of meer bouwlagen oostzijde met huizen van circa 1900: bepleisterde en beschilderde (nummers 11, 12, 15, 17) of gecementeerde (nummers 14 en 18) lijstgevels met rechthoekige muuropeningen en centraal balkon. Ten zuidoosten van het districtshuis administratief centrum van 1970 naar ontwerp van R. Dockx.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1992

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Borgerhout

Borgerhout (Antwerpen)

omvat Architectenwoning Alphonse Pauwels

Moorkensplein 16, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Districtshuis Borgerhout

Moorkensplein 1, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.