Stadswoningen Blauw Kalf en Vierheemspeerd

Beschrijving

Huizen zogenaamd "Blauw Kalf" en "Vierheemspeerd"; laatstgenoemde op de linkse hoek met de Ros Beiaardstraat, was eertijds een belangrijke brouwerij. Verwoest in 1914 en naderhand vervangen door eenheidsbebouwing in wederopbouwstijl, bestaande uit drie woningen met neorococokenmerken, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Centraal breedhuis met lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, geflankeerd door twee diephuizen met klokgevels van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien en mechanische pannen). Toppen tussen vleugelstukken, onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en schelpsluitsteen. Natuurstenen parement. Schouderboogvensters in geprofileerde omlijsting soms met cartouchesluitsteen. Neorococodeuren met tussendorpels en cartouchesluitsteen. Bewaard houtwerk.

Nummer 95: bewaarde natuurstenen winkelpui met gelijkaardig neorococo-uitzicht: centrale deur met maskerkopsluitsteen geflankeerd door schouderboogvormige winkelramen onder doorgetrokken waterlijst. Gecementeerde zijgevel (Ros Beiaardstraat) van vier traveeën met getoogde vensters; houten kroonlijst op modillons en tandlijst.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 201-202.