Plankenbergstraat

Deelgemeente Deurne
Straat Plankenbergstraat

Beschrijving

Gelegen te Deurne-Noord in het zogenaamde "Molenkwartier" tussen Turnhoutsebaan ten zuiden, Ter Rivierenlaan ten oosten en Gallifortlei ten westen; café "In t'Molenkwartier", hoek Turnhoutsebaan nummer 179 / Lundenstraat herinnert er nog aan. Aanleg circa 1900-05 volgens dambordpatroon, deels op tracé van reeds bestaande wegen. De namen Leeuwlant- (voor 1911 zogenaamd "Kasteelstraat"), Plankenberg-(voor 1912 zogenaamd "Lange Nieuwstraat") en Thisiusstraat alle in verband met het begin 1920 gesloopte "Planckenberghof"; de naam Lundenstraat (voor 1921 zogenaamd "Molenstraat" naar vroegere molen) in verband met voormalige eigenaars van kastelen "Muggenberg" en "Bisschoppenhof".

Vrij homogene bebouwing met enkelhuizen van twee tot drie traveeën en evenveel bouwlagen onder zadel-, plat of (pseudo)-mansardedak terug te voeren tot twee grote bouwcampagnes, een eerste van circa 1905 tot 1914, een tweede van circa 1923 tot circa 1930. De oudste huizen met kleurige lijst- of topgevel in eclectische stijl met vage art-nouveau-reminiscenties; enkele winkels, opgenomen in symmetrisch uitgewerkte hoekbebouwing met afgeschuinde hoek.

Auteurs: Plomteux, Greet