Tuinwijk Boeksveldplein

Beschrijving

Samen met de omliggende straten als Gallaitlaan, Eenheidstraat en Uitspanningstraat gekenmerkt door sociale woningbouw uit de jaren 1920 in functie van de woningnood na de Eerste Wereldoorlog. Diverse types eengezinswoningen van twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen, werden gerealiseerd door de "huurderskooperatief Eenheid", vanaf 1923. De huizen aan het Boeksveldplein en de Gallaitlaan zijn opgericht door de Maatschappij voor Goedkoope Woningen in de periode 1922-1927 naar ontwerp van J. Goeyvaerts, E. Nagels en R. Soebert (zie gevelplaat Boeksveldplein nummer 25). Vijftien arbeiderswoningen in de Uitspanningstraat zijn opgericht naar ontwerp van E. Van Steenbergen in 1926, in opdracht van een "groep huizenbouwers" van de Minerva-fabrieken. De uiterst eenvoudige gevels met gekoppelde portalen vertonen qua indeling een sterke verwantschap met het kleine huizentype in de Unitas-Tuinwijk.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam WILRIJK_BOEKSVELDEN_1140.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1074#10495 (1923) en 643#16 (1925).
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 14-15.