Tuinwijk Boeksveldplein

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Wilrijk
Straat Boeksveldplein, Uitspanningstraat, Eenheidstraat, Boeksveldstraat
Locatie Boeksveldplein, Boeksveldstraat, Eenheidstraat, Uitspanningstraat (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samen met de omliggende straten als Gallaitlaan, Eenheidstraat en Uitspanningstraat gekenmerkt door sociale woningbouw uit de jaren 1920 in functie van de woningnood na de Eerste Wereldoorlog. Diverse types eengezinswoningen van twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen, werden gerealiseerd door de "huurderskooperatief Eenheid", vanaf 1923. De huizen aan het Boeksveldplein en de Gallaitlaan zijn opgericht door de Maatschappij voor Goedkoope Woningen in de periode 1922-1927 naar ontwerp van J. Goeyvaerts, E. Nagels en R. Soebert (zie gevelplaat Boeksveldplein nummer 25). Vijftien arbeiderswoningen in de Uitspanningstraat zijn opgericht naar ontwerp van E. Van Steenbergen in 1926, in opdracht van een "groep huizenbouwers" van de Minerva-fabrieken. De uiterst eenvoudige gevels met gekoppelde portalen vertonen qua indeling een sterke verwantschap met het kleine huizentype in de Unitas-Tuinwijk.

  • Gemeentearchief Wilrijk, Bouwaanvragen 1923/1 en 142, 1925/80 en 251-253
  • VAN DEN BERGHE V.-VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955, p. 14-15.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1992

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wilrijk

Wilrijk (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.