Collegelaan

Beschrijving

Gebogen straat in het oosten van de gemeente. Naamgeving en straatbeeld bepaald door het Xaveriuscollege (nummer 36) naar ontwerp van architect J. Taeymans (1938), uitgebreid in de tweede helft van de 20ste eeuw, gelegen in de bocht van de straat. Massieve baksteenbouw van vier bouwlagen geritmeerd door lisenen vanop de puilijst. Markant centraal deurrisaliet met gevelhoog venster uitlopend op hogere top met naam en Christusmonogram. Interieur met diverse muurtekeningen (houtskool) met religieuze motieven, tijdens de Tweede Wereldoorlog aangebracht door A. Ost. Gelijknamige kerk van baksteen en beton naar ontwerp van architect P. Felix (in samenwerking met architecten H. en E. Denekens) van 1963-65. Tegen de Stenenbrug: nummer 8 gesigneerd architect Louis Stynen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Voorts recente lintbebouwing.

• Gegevens verstrekt door de directeur van het Xaveriuscollege.
  • F.H., Fictie en waarheid rond meester Ost, in Gazet van Antwerpen, 6 mei 1992, p. 35.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita