Dorpstraat (Ekeren)

Beschrijving

Straat in Ekeren-centrum, lopende van Markt tot kruispunt Driehoekstraat-Kloosterstraat. Oude weg die vanaf de kerk onder meer naar de inpolderingen ten noorden leidde, met reeds in de 18de eeuw en wellicht vroeger bebouwing. In 1811 vermeld als een straat lopende van Markt naar een plaats genaamd Driehoek. Staatsbaan aangelegd in 1845. Aanleg van een tramlijn in 1887. De tram verdwijnt in 1966 en de sporen in 1975.

Oorspronkelijke bebouwing van één bouwlaag verhoogd tot twee bouwlagen. De meeste panden hebben een commercieel gelijkvloers.

Op nummer 2, op de hoek met Markt, de voormalige herberg "De Bie". Markant hoekgebouw van twee bouwlagen en 2+1+5 traveeën. Na tramongeval in 1910 heropgebouwd met extra bouwlaag (bouwaanvraag uit 1913). Gevels met baksteenpolychromie.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 467.

Auteurs: Cappuyns, Toon